Achter het succes van het wielerteam Jumbo-Visma gaat een visie op coaching schuil die gebaseerd is op vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen geven. Ploegleider Richard Plugge geeft acht tips waarmee je telkens hogere doelen behaalt die ook toepasbaar zijn in het bedrijfsleven.

Als iemand weet hoe je van een team een topteam maakt, dan is het Richard Plugge wel. Sinds 2012 staat hij aan het roer van Team Jumbo-Visma. De voormalig journalist van de Haagsche Courant heeft in die periode de wielerploeg van een zieltogend bestaan weten om te vormen tot een van de sterkste teams in de Tour de France.

Samen met Linda Emmery, People & Culture Director bij Visma Benelux, deelt Plugge zijn acht belangrijkste coachingsprincipes. Waar hij ze toepast in de topsport, hanteert zij ze binnen het snelgroeiende Visma.

1. Combineer individuele doelen met de ambitie van het team

Elk team heeft een doel, maar een team bestaat uit meerdere individuen. De kunst is om de neuzen van alle teamleden dezelfde kant op te krijgen om dat doel te behalen. En dat lukt alleen maar wanneer elk individu zich voor de volle 100 procent inzet. Wil je dat iedereen gemotiveerd is en zich inzet voor het team? Voeg dan individuele ambities toe aan de overkoepelende, gemeenschappelijke strategie.

2. Laat je team zelf navigeren en stuur bij waar nodig

Bij elke stap richting geven, dat werkt niet. Laat je mensen zelf hun weg bepalen. Zo geef je veel vrijheid, maar ook veel verantwoordelijkheid. Dat zorgt voor meer motivatie, meer zelfvertrouwen, meer ownership en uiteindelijk ook een beter resultaat. Laat je team zelf nadenken door de juiste vragen te stellen. Laat hen kritisch naar zichzelf kijken en zelf het heft in handen nemen. Lijkt je team toch van het pad af te rijden? Dan kun je als coach bijsturen.

3. Gooi alle obstakels op tafel

De weg naar succes ligt vol obstakels en als coach help je die te overwinnen.  Maar om dit te kunnen doen moet je eerst bepalen wat die obstakels zijn. Waarom presteert een medewerker niet zoals verwacht? Wat houdt een renner tegen om op het hoogste niveau te presteren? Duik als coach samen met je teamlid in het probleem en bekijk of je dit samen kan oplossen. Vertrouwen is cruciaal in het coachen en leiden. Laat je team zien dat je hen vertrouwt en dat zij jou kunnen vertrouwen.

4. Klimmers, tijdrijders en spurters: creëer een complementair team

Als coach, of facilitator, moet je de verschillen tussen mensen zien en erkennen, en een complementair team samenstellen op basis van die verschillende karakters. Geef iedereen een andere rol die perfect past bij zijn interesses en capaciteiten. Sommige renners zijn goede klimmers, anderen rijden constant in een hoog tempo en weer anderen zijn sterker aan het einde van de race. Zet mensen altijd op de juiste plek, afhankelijk van hun potentieel.

5. Laat je mensen in zichzelf geloven

Wie een belangrijke functie bekleedt, of dat nu in de koers of op kantoor is, ervaart veel druk. Als kopman moet je het werk van je helpers afmaken. Je traint maanden aan een stuk voor die ene topprestatie. De druk is enorm. Daarom moet je als coach het vertrouwen aan je mensen geven. Niet alleen aan je kopman, maar ook aan je helpers, je monteurs en je verzorgers. Topsporters twijfelen elke dag aan zichzelf. Want als je op dat niveau 1 procent mist, kom je tekort. Het is aan de coach om je mensen elke dag te overtuigen dat ze goed genoeg zijn.

6. Maak falen bespreekbaar

Laat je medewerkers zien dat je hen niet aan de kant schuift wanneer ze het moeilijk hebben, maar dat je er bent om hen te helpen en samen naar succes te groeien. Als je dat vertrouwen wil krijgen, moet alles bespreekbaar worden. Ook falen. Obstakels kunnen pas uit de weg geruimd worden als het hele team die obstakels ziet. Als er vertrouwen is in de groep en in elkaar, dan ga je samen elke dag voor een beter resultaat. Hoe meer talent mensen hebben, hoe meer ze zich bewust zijn van wat ze goed en fout doen en hoe meer ze aan zichzelf gaan twijfelen. Als coach moet je er op een positieve manier duidelijk maken dat die twijfel onterecht is.

7. Coach alleen wie daarvoor openstaat

Analyseer voor je iemand coacht of die persoon openstaat voor feedback. Pas wanneer mensen feedback erkennen, kunnen problemen aangepakt worden. En pas dan kan je aan het werk. Kijk samen wat fout ging en wat daar de gevolgen van waren. En zoek samen uit hoe het de volgende keer beter kan. Als coach maak je deel uit van het team. Het is aan je medewerker om zelf een hulpvraag te formuleren en bij jou te komen voor begeleiding. Als die hulpvraag niet komt, ga dan ook niet coachen want dan zal het niet werken.

8. Coach ook jezelf en vraag begeleiding

Wil je je team naar de top begeleiden? Begin dan bij jezelf. Leer jezelf kennen, doe wat je wil en haal de volle 100 procent uit je eigen capaciteiten. Zo maak je van jezelf de beste versie die je kan zijn. Analyseer wie je bent en waarom je doet wat je doet. Dat is de basis om vervolgens anderen te kunnen begeleiden. Heb je zelf iemand nodig om je te begeleiden? Vraag dan hulp. Je bent nooit te oud en te wijs om ook jezelf te blijven ontwikkelen.

Wil je deze tips ook toepassen in je bedrijf of organisatie? Ga dan naar Visma.nl/watdoetvisma voor meer informatie.

Lees ook: Visma topman Benelux: ‘Niet AI maar security wordt onze grootste uitdaging de komende jaren’